Muualta Suomesta Kouvolaan muuttaneet mainitsevat usein heitä Kouvolassa hämmentäneen asian: julkisen liikenteen käyttö on täällä todella hankalaa. Se onkin jäänyt pahasti jälkeen monesta muusta isosta kaupungista, mutta pitää ja kannattaa hoitaa viimeinkin kuntoon.

Kokemus yhtenäisestä Kouvolan kaupungista vaatii sen, että liikkuminen eri alueiden välillä on joustavaa ja helppoa, vaikka ei olekaan omaa autoa. Olisi tärkeää, että esimerkiksi Anjalankoskella asuva pääsisi kätevästi julkisilla vaikkapa Kuusankoskella järjestettävään tapahtumaan ja Elimäellä asuva lauantai-iltana keskustaan vaikkapa teatteriin ja vielä bussilla kotiinkin. Näin erilaisiin tapahtumiin osallistuminen piristyisi ja niihin voitaisiin osallistua, järjestetään niitä missä päin Kouvolaa tahansa. Uskomme, että tällä olisi myös Kouvolan yrityselämään  piristävä vaikutus.

Nuorison liikkuminen viikonloppuisin julkisilla keskustaan ja takaisin kotiin alkuyöstä pitäisi mahdollistaa. Tämä lisäisi merkittävästi liikenneturvallisuutta: pimeällä liukkailla teillä mopolla kulkeminen voi olla kohtalokasta. Kouvolassa kannattaisi myös kokeilla viikonloppuisin ns. yöbussia, joka ottaisi keskustassa iltaa viettäneet mukaan  esimerkiksi kello 2 ja kiertäisi keskukset.

Etätyön tekeminen Kouvolasta erityisesti  pääkaupunkiseudulle lisääntyy. Uutta matkakeskusta suunniteltaessa onkin otettava huomioon työmatkailijat. Paikallisbussilla liikkuvien on päästävä kätevästi lähelle matkakeskusta, josta voivat jatkaa junalla vaikkapa Helsinkiin.

Kouvolassa on paljon kiinnostavia matkailukohteita, kuten Repoveden luonnonpuisto, Tykkimäen huvipuisto, kauppakeskus Veturi, Taide-Ruukki. Olisi tärkeää, että keskustasta pääsee näihin paikkoihin kätevästi julkista liikennettä käyttäen.

Joukkoliikenteen käyttäjäksi kasvetaan. Kouvola on kuitenkin ollut vahvasti yksityisautoilun kaupunki. Kaupungin kannattaisi aloittaa esimerkiksi vähintään vuoden pituinen kampanja, jossa kaikille peruskoululaisille tarjotaan ilmainen bussilippu. Tällainen kokeilu tehtiin Pieksämäellä loistavin tuloksin. Kun tottuu lapsena ja nuorena liikkumaan bussilla, niin toimii aikuisenakin. Kutsuliikennettä kannattaisi myös kokeilla; autot suunnittelisivat reittinsä kulloisenkin tarpeen mukaan. Kaikilla linjoilla ei myöskään kannata ajaa isoilla busseilla, vaan minibussikin riittää. Oikean bussireitin hakeminen ja löytäminen puhelimessa käytettävällä sovelluksella pitää myös tehdä helpoksi, samoin lipun ostaminen.

Sari Hyytiäinen ja Susanna Pallaslehto (vihr.)