Nauttimamme ruoan vaikutukset terveyteemme ja ympäristöömme eivät liene juuri kenellekään uusi asia – niin paljon niistä puhutaan. Kasvisten ja kotimaisen kalan osuutta ravinnossa kannattaisi lisätä ja lihan, erityisesti punaisen, vähentää. Olisi myös järkevää suosia lähituotteita.
Lapset ja nuoret syövät päivittäin kouluissa tarjottavaa ruokaa. Sen tulee täyttää noin kolmasosa päivän energiatarpeesta, mutta siihen liittyy myös kasvatuksellisia näkökohtia terveellisestä ja kestävää kehitystä tukevasta ravinnosta.
Kouvolassa on monipuolinen ja terveellinen kouluruoka, jota koulussa työtäni tekevänä pääsen itsekin päivittäin nauttimaan. On hyvät salaatit sekä viikoittain kasvis- ja kalaruokapäivä.
Vuonna 2017 julkaistun kansallisen kouluruokasuosituksen mukaan kouluissa pitäisi pyrkiä tarjoamaan kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen on mielellään kasvisruokaa. Näin onkin monissa kunnissa, kuten vaikkapa Helsingissä ja Savitaipaleella.
Kouvolassa päivittäinen kasvisruoka kuuluu erityisruokavalioihin ja se tilataan erikseen ruokailijoiden niin lukuvuoden alussa pyytäessä. Jos kasvisruoka olisi vaihtoehtona päivittäin, lisääntyisi kiinnostus sitä kohtaan ja sellaisetkin, jotka eivät sitä tavallisesti ole syöneet, kokeilisivat. Erilaisia erityisruokavalioita järjestetään kouluissa paljon niin ruoka-aineallergioiden takia kuin eettisistä ja uskonnollisista syistäkin. Niitäkin voitaisiin vähentää, jos kaikille olisi päivittäin tarjolla myös kasvisruokaa.
Nuoret ovat nykyisin varsin valveutuneita ravintoasioissa. He ajattelevat niin terveyttään kuin ympäristöäkin. Tätä pitää Kouvolassakin tukea.