Koulujen korjaamiseen hyvät suunnitelmatKouvolan lasten ja nuorten lautakunta sekä kaupunginhallitus päättivät keväällä torpata Kouvolan viiden peruskoulun lakkauttamisesityksen. Tämä oli hyvä, lapsia ja lapsiperheitä kunnioittava päätös. Alakoulu on lähipalvelu, joka pitää lapsiperheitä asuinalueella ja myös houkuttelee uusia asukkaita. Toivommehan, että Kouvolan muuttotappio kääntyy tulevaisuudessa toiseen suuntaan ja esimerkiksi Helsingin seudulla huomataan Kouvolan edut asuinkuntana.

KS uutisoi 22.6., että kaupungin tilaamissa lakkautusuhan alla olevien koulujen, Anjalan koulun ja Pilkanmaan koulun, kuntotarkastuksissa on selvinnyt vakavia puutteita ja sisäilmaongelmia. Muiden lakkautuskeskustelussa olleiden koulujen kuntotarkastuksen tulokset eivät ole vielä selvillä, ja lisäksi on tilattu selvitykset myös seitsemästä muusta koulusta, joihin mahdollisesti lakkautettavien koulujen oppilaat jouduttaisiin siirtämään. Joudutaan  pian päättämään, korjataanko kaikkia korjausta tarvitsevia kouluja vähän vain laitetaanko muutama kerralla kuntoon.

Nyt tarvitaan selkeä, perusteellisesti valmisteltu ja mietitty suunnitelma: Eikö olisi kaikkien koulujen kuntotarkastuksen valmistuttua järkevää laittaa kaikkein huonoimmassa kunnossa olevat rakennukset kerralla kuntoon ja tehdä pienempiä korjauksia muissa sekä siirtää niiden laajempi korjaus tulevaisuuteen? Samalla pitäisi toki selvittää, onko jonkin koulun kannalta järkevämpää sijoittaa oppilaat toiseen, lähellä olevaan kouluun, jos oppilasmäärä on pieni eikä koulumatkasta tule liian raskas ja kallis.

On selvää, että kaupungissa etsitään säästöjä kaikesta vähänkin mahdollisesta, mutta olisi todella toivottavaa, että päätökset tehtäisiin harkitusti, tätä päivää pidemmälle katsoen ja perusteellisen selvityksen ja perehtymisen pohjalta. Nämä viisi keskustelussa ollutta koulua ovat kaikki kunnoltaan, oppilasmäärältään ja sijainniltaan omanlaisiaan, ja niiden tilannetta on myös lähestyttävä niin.