Kohteliaita ja innostuneita nuoria esittelemässä ideoimiansa tuotteita ja palveluja. Lipattomia lippiksiä, raakapuuroa, omatekoisia kylpytuotteita ja koruja kierrätysmateriaaleista, kotiapua, juhlien järjestämistä, lemmikkihoitolaa, autonrenkaiden vaihtoa – hyvää pöhinää! Tällaista oli tarjolla 19. – 20.4. Helsingissä Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämilllä Uskalla Yrittää -messuilla, joilla vierailin ensimmäistä kertaa. Mukana oli 400 nuorta eri puolilta Suomea 120 yrityksen kanssa. Olen vakuuttunut: juuri tätä toimintaa pitää Suomen ja Kouvolankin tukea, jos halutaan lisätä yrittäjyyden henkeä ja kotimaisia palveluja. On tärkeää, että juuri nuoret omaksuvat yritteliäisyyden.

Messuilla oli myös vuosittainen nuorten yrittäjien Uskalla Yrittää -finaali, jossa oli sarjat peruskoululle, toiselle asteelle ja  korkea-asteelle. Finaali oli osa Suomi 100 -hanketta. Toisen asteen yritykset olivat osallistuneet Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan ja korkea-asteen yritykset NY Start Up -ohjelmaan. Molempien sarjojen voittajat kisaavat kesällä EM-kilpailussa. Pohjoista Kymenlaaksoa edustivat voitokkaasti Iitin lukion Kaunottaret ja kulkurit, jotka huolehtivat lastenkutsujen viihdytysohjelmasta ja viihdyttävät lapsia aikuisten juhlissa: nuoret voittivat sarjansa parhaan yritysesittely -tunnustuksen. Paljon onnea! Toivottavasti ensi vuonna muistakin alueemme oppilaitoksista nähdään nuoria yrityksiä kilpailemassa.

Kilpailu ja siinä menestyminen ei kuitenkaan liene se jutun isoin juju. Tärkeintä on se, mitä matkan varrella opitaan: työelämätaitoja, yhteistyökykyä, suunnitelmallisuutta, kykyä huolehtia talousasioista, oman luovuuden löytämistä. Eivätkö ne ole juuri niitä taitoja, joita tulevaisuudessa eniten tarvitaan?

Yrittäjyysopinnot kuuluvat uusiin opetussuunnitelmiin vahvasti. Niitä toteutetaan kaikissa oppiaineissa ihan huomaamattakin, kun opiskellaan itsenäisesti ja suunnitelmallisesti, etsitään tietoa, tehdään ryhmätöitä ja harjoitellaan ilmaisua ja esiintymistä. Erilaisten kouluille kohdennettujen yrittäjyyshankkeiden toteutus omalla paikkakunnalla vaatii kuitenkin myös kaupungin panostusta. Uskon vahvasti, että se kannattaa. Yrittäjiä  kaivataan lisää Kouvolaankin.