Mikko-Pekka Heikkinen odottelee poliittisilta päättäjiltä viisautta ilmastonmuutokseen reagoinnissa (HS Merkintöjä 2.7.). Heikkisen mielestä hallituksen nykyiset toimet ovat olleet lähinnä koko ongelman sivuuttamista. Tarvitaan myös “ikäviä päätöksiä”, jotka saattavat kuitenkin vaalien lähestyessä olla “ammatillisesti itsetuhoisia”.
Heikkinen ehdottaa kuluttamisen rajoittamista. On totta, että talouskasvun tärkeyteen vannoessa helposti unohtuu, ettei ostaminen ole kaikessa suhteessa kannatettava asia. Pitääkö esimerkiksi kodinkoneista ja puhelimista tehdä vain muutaman vuoden käyttöön soveltuvia? Onko vaatekaapin sisältö vaihdettava muodin trendien mukaan monta kertaa vuodessa? Onko talvikuukausina päästävä kymmenen tunnin lennolla etelän lämpöön? Tulisimme varmasti toimeen paljon vähemmällä kuin mihin olemme tottuneet.
Ihminen on kuitenkin mukavuudenhaluinen olento. Haluamme parempaa ja parempaa, usein myös valitettavasti enemmän ja enemmän. Siksi uskonkin, että pelkkä kuluttamisen vähentämisestä puhuminen ei riitä, kun halutaan toimia nopeasti ympäristön puolesta. Luontoa säästävistä tuotteista ja palveluista on tehtävä niin houkuttelevia, että keskiverto kuluttajalle ei tule mieleenkään valita muuta. Esimerkiksi lähi- ja luomuruoasta, sähkö- ja hybridiautoista, joukkoliikenteellä matkustamisesta, vihreästä sähköstä, ekologisesti valmistetuista tuotteista on globaalilla ja kansallisella tuella tehtävä kuluttajalle edullisempia kuin ilmastoon haitallisesti vaikuttavat tuotteet ja palvelut. Kun niiden kysyntä ohittaa ns. tavallisten tuotteiden kysynnän, yritykset joutuvat muuttamaan tuotantonsa ympäristöä säästäväksi. Tällä hetkellä ekologinen kuluttaminen on turhan pienen joukon harrastelua ja suuri yleisö ostaa sitä, mikä on edullisinta.