En ole elänyt tynnyrissä – tiedän, että poliittisessa keskustelussa on aina sorruttu ylilyönteihin, varsinkin vaalien kynnyksellä.

Viikonloppuna Ilta-Sanomien uutista lukiessani tuntui, että nyt tuli raja vastaan. Verkkolehdessä uutisoitiin haapaveteläisen kaupunginvaltuutetun ja perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaan Ilkka Revon some-kirjoituksesta, joka koski ministeri Kiurua. Kirjoitus oli aivan käsittämättömän luokaton ja ala-arvoinen. Kirjoittaja on koulutukseltaan opettaja, joten kirjoitus oli loukkaus myös ammattikuntaamme ja koulutustamme kohtaan. Opettajan pitäisi opettaa sivistyneen viestinnän periaatteita lapsille ja nuorille.

Jotain on tehtävä tällaiselle luokattomalle herjaamiselle. Ei voi olla niin, että sivistysvaltiossa ihmiset, jotka ovat valmiita laittamaan kaiken aikansa yhteisten asioiden hoitamiseen, joutuvat yleisiksi sylkykupeiksi, kestämään mitä vain. Suomi tarvitsee erityisesti nyt, tänä poikkeusaikana, vahvaa yhteishenkeä. Luokaton kirjoittelu vetää meitä aivan toiseen suuntaan.

Koulussa opetetaan nettietiketin sääntöjä, mutta ne näyttävät unohtuvan. Puolueissa kehotetaan asialliseen kommentointiin, mutta ohjeistusta ei haluta noudattaa. Purisiko se, että räikeistä ylilyönneistä seuraisi automaattisesti kunnianloukkaussyyte ja reilut sakot?

7.3.2021